Wat houdt VPS hosting in?

Bij VPS hosting, een afkorting van Virtual Private Server, huur je een deel van een server van een hosting provider. De hoofdserver deel je wel met andere klanten van de provider, maar jouw eigen deel van de aparte server staat los van de delen van andere gebruikers.

Inrichting naar wens.

Je kunt jouw eigen deel van de server helemaal naar wens inrichten. Je kunt besturingssysteem en software naar keuze installeren. Bij standaard webhosting deel je met andere gebruikers serverruimte op basis van de door de provider geïnstalleerde systemen.

Stabiliteit.

VPS is relatief goedkoop als je ziet wat je ervoor krijgt, terwijl je toch ook profiteert van goede support. De aparte servers zijn altijd heel constant; bij standaard webhosting kunnen de prestaties van de server verslechteren door de combinatie met andere gebruikers. Zo kan bijvoorbeeld de snelheid verminderen en kan jouw website tijdelijk offline gaan door een cyberaanval op de website van een andere gebruiker.

Bij VPS hosting is op de hoofdserver speciale software geïnstalleerd die ervoor zorgt dat andere gebruikers geen invloed hebben op de prestaties van jouw website, waardoor die altijd stabiel is.

Specificaties

Technische kennis is niet vereist om gebruik te kunnen maken van VPS hosting. Om een keus te kunnen maken uit de verschillende aanbieders, moet je wel goed op de aangeboden specificaties letten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om behalve naar het vermogen van de processors ook te kijken naar de aangeboden hoeveelheid RAM-geheugen.

512 MB RAM is voldoende voor lichtere applicaties zoals WordPress, blogs en kleine websites. 1.024 MB RAM is nodig voor een middelgrote website en 2.048 tot 4.096 MB RAM voor de grote en zeer grote websites, waar veel verkeer op komt en zware applicaties op draaien.