Wat is dedicated server hosting nu precies?

Van dedicated server hosting spreekt men als een leverancier (provider) de mogelijkheid aanbiedt om een zogenaamde dedicated server te leasen.

Een dedicated server, in tegenstelling tot een shared server, is voor slechts één klant beschikbaar en wordt dus niet met meerdere klanten gedeeld. De klant huurt de computer hardware met besturingssysteem (de server) inclusief plaatsing hiervan in een datacentrum of een serverruimte van de provider.

De provider is verantwoordelijk voor de aanschaf van de hardware, voor de kosten om de server 24 uur per dag 7 dagen per week online bereikbaar te houden of voor de huur van de rackspace (plaats voor de server) in een datacentrum.
Het online houden van een server kan een kostbare aangelegenheid zijn. Een serverruimte vereist een goede infrastructuur en moet onder andere voorzien zijn van moderne koeltechnieken, noodstroomvoorzieningen en brandmeld- en blussystemen. Vanzelfsprekend moet de netwerkinfrastructuur van hoge kwaliteit zijn.
Providers echter, hebben het voordeel van een groter inkoopvolume, waardoor de door hun aangeboden diensten een, voor de klant, aantrekkelijk kostenplaatje kan opleveren.

Voor de klant zijn er, bij dedicated server hosting, geen hoge investeringskosten, geen onderhoudskosten van de serversoftware (upgrades ed.) en geen afschrijvingskosten op de server. Deze komen immers allemaal voor rekening van de provider. Ook de kosten voor inrichting van de serverruimte of plaatsing in een datacenter. Bijkomend voordeel voor de klant is, dat men geen duur personeel hoeft aan te nemen.

Belangrijk bij dedicated server hosting is het vertrouwen. De klant geeft immers een uitermate belangrijk onderdeel van zijn bedrijf in handen van derden. Alvorens te besluiten voor dedicated server hosting, dient men zich hiervan rekenschap te geven en het zoeken naar een provider serieus aan te pakken.